Museumschatjes

Museumschatjes is een populair onderwijsproject georganiseerd door Erfgoed Brabant. Het stelt scholen in de provincie Noord-Brabant in staat om gesubsidieerd jaarlijks éénmalig in het betreffende schooljaar een museum te bezoeken. Het Geniemuseum is één van de deelnemende musea. Wij zijn ook echter een museum, dat draaiende wordt gehouden door vrijwilligers. Daardoor is onze capaciteit beperkt en sterk afhankelijk van de wensen van de aanvragende school. Dat heeft tot gevolg dat sommige aanmeldingen wel doorgaan en andere helaas niet. Scholen kunnen zich aanmelden via ons algemene e-mailadres, zoals is vermeld onder 'Contact' op de menubalk van deze site.

Programma Museumschatjes

Bij het Geniemuseum kan een school (groepen 5 – 8) kiezen uit een tweetal programma’s:

  1. Het reguliere programma, zoals dit op de site van Brabants Erfgoed wordt vermeld (maximale doorlooptijd van circa twee uur, afhankelijk van het aantal leerlingen).
  2. Een apart programma voor leerlingen, die enigszins moeite hebben met het reguliere lesprogramma, maar op deze wijze toch in aanraking kunnen komen met Museumschatjes. Dit programma is als volgt samengesteld:
    1. Ontvangst (15 minuten).
    2. Rondleiding museum (45 minuten).
    3. Pauze (15 minuten).
    4. Kleine speurtocht buiten (30 minuten).
    5. Afronding (15 minuten).

Beide programma's hebben ieder in totaal een doorlooptijd van ongeveer twee uur. Onze rondleiders hebben, tijdens het begeleiden van groepen kinderen, vastgesteld maximaal  25 – 30 leerlingen per dag aan te kunnen om nog een effectief programma te realiseren.

De centrale hal in ons museum leent zich helaas niet om groepsgewijs als lunchruimte te gebruiken. Daarvoor zijn onze faciliteiten te beperkt en kan dit bovendien voor overlast zorgen bij de overige bezoekers van het museum.

De toegang van de deelnemende leerlingen en leerkracht(en) tot ons museum wordt via Museumschatjes vergoed. Extra begeleiding vanuit de school (rij-ouders etc.) heeft bij ons (ook) gratis toegang, maar indien deze personen beschikken over een Museumkaart, dan heeft het onze voorkeur deze bij de kassa (alsnog) te laten scannen.

Wat is Museumschatjes?

Met veel succes organiseert Erfgoed Brabants sinds 2006 Museumschatjes. Dit onderwijsproject is ontwikkeld in het kader van 'Schatten van Brabant' en wordt gesubsidieerd door de provincie Noord-Brabant.

Met Museumschatjes gaan basisschoolleerlingen van groep 5 t/m 8 in klassikaal verband naar een museum. Voor corona deden 70 musea en 50.000 leerlingen mee! Aan de hand van het lesmateriaal wordt op school het museumbezoek voorbereid. Wat is erfgoed? Waarom is het belangrijk om dingen te bewaren? Vervolgens gaan de leerlingen op zoek naar de waarde van museumschatten.

De schatkamers van Noord-Brabant

Noord-Brabant is rijk aan musea met de meest uiteenlopende collecties. Wat al deze musea gemeen hebben, is dat zij een schatkamer zijn van voorwerpen die om de een of andere reden de moeite van het bewaren waard zijn. Maar wat is waarde eigenlijk? Daarover gaat het project Museumschatjes.

Voor het bezoek aan het museum worden de leerlingen eerst aan het denken gezet over de vraag wat een voorwerp eigenlijk waardevol maakt. Een voorwerp is niet alleen waardevol omdat het letterlijk veel geld waard is, maar ook omdat het bijvoorbeeld heel zeldzaam is, of omdat er een bijzonder verhaal bij hoort.

Na deze inleidende les volgt het museumbezoek. Aan de hand van een gerichte opdracht gaan de leerlingen in groepjes op zoek naar een voorwerp dat een bepaalde waarde vertegenwoordigt. Na afloop van het project Museumschatjes zullen leerlingen op een andere manier naar oude voorwerpen (erfgoed) kijken.

Alle informatie over het project, de aanmeldingsprocedure en de spelregels vind je op de site van Erfgoed Brabant.