Het anker is weer thuis.

Het anker is weer thuis.

Henk Becks
01 juni 2021

Bij de werkzaamheden aan de Waalkade in Tiel is in maart een groot anker aangetroffen waarvan het vermoeden is dat dit bij een pontonbrug is gebruik in 1939 tijdens de mobilisatie. Tijdens de oorlogsdagen in mei 1940 hebben er namelijk twee pontonbruggen tussen Wamel en Tiel-Ophemert gelegen en gebruikt voor troepenverplaatsingen in de Zuid-Noord richting over de rivier tijdens die hectische tijd. Op meerdere plekken over de rivieren hebben dergelijke tijdelijke bruggen gelegen.De militairen die deze brug bouwden en in bedrijf hielden, de Pontonafdeling van het IIe Legerkorps, werden ingekwartierd in Ophemert. De aanleg vond plaats onder vijandelijk vuur met ook slachtoffers tot gevolg. Een paar dagen na de bouw zijn de bruggen op 11 en 12 mei weer afgebroken. Het nu gevonden anker, bedoeld om de brug op zijn plaats te houden, zal hierbij achtergebleven zijn. (Bron ondermeer de Tielenaar en de Gelderlander, www.Andries van der Windt en )www.oorlogslachtofferswestbetuwe.nl)..  Voor meer foto's, klik op de volgende link:   
Anker is weer thuis