Nieuws

Opnames voor televisieprogramma Philip Freriks

Henk Becks
22 oktober 2021

Op verzoek van de productiemaatschappij richting RC en RA werd gevraagd om opname te kunnen en mogen maken van mw. S. van der Pelle, met een interview dat werd afgenomen door Philip Freriks. Zondag 18 oktober in de middag, arriveerden de gasten rond 15.30 uur. Er werden filmopname gemaakt bij het stafgebouw en de daar aanwezige poort. Vervolgens zijn er opname gemaakt op en nabij de appelplaats. Het laatste gedeelte is opgenomen in de regimentskamer. Mw. van der Pelle was van Joodse afkomst en werkte in de Tweede Wereldoorlog als koerierster voor de verzetsgroep TD. Zij werd op enig moment opgepakt door de Duitse SD in Amsterdam. Overgebracht naar het bureau van de SD aan de Euterpestraat. Hier werd zij onderworpen aan zware verhoren ( op 20 jarige leeftijd). Na hier enige tijd te hebben vastgezeten is zij overgebracht naar het SS-concentratiekamp Vught. Hier was het erg zwaar voor haar. Zij probeerde te overleven!! Op enig moment zij heel veel vrouwelijke gevangenen ui hun cellen gehaald en afgevoerd. Met een gevangenentransport via het spoor werden zij afgevoerd naar het concentratiekamp Ravensbruck, ten Noorden van Berlijn. (1939-1945 ca. 132.000 vrouwen gevangen; 20.000 mannen; 1000 vrouwelijke tieners. Van de vrouwen waren er 900 Nederlands. Van wie er 75 waren met een Joodse achtergrond.)

Eind maart 1945 arriveerde het Zweeds-en Deense Rode Kruis. Na onderhandelingen met Heirich Himmler werden ca. 75.000 gevangen overgedragen aan het Rode Kruis waaronder 200 Nederlandse vrouwen inclusief mw.S. van der Pelle. Zij kwam vervolgens in Zweden terecht. Na te zijn bijgekomen en redelijke hersteld van ziekten etc. is zijn naar Nederland teruggekeerd. Na de oorlog is zij weggegaan uit Nederland en gaan werken voor de BBC in Londen, waar zij momenteel nog steeds woont. Van haar familie van zes personen zijn er drie weggevoerd en vermoord!!

Het was, zoals zij vertelde heel erg zwaar, elke dag weer zien te overleven.................!!