Theatervoorstelling Marco Kroon

Theatervoorstelling Marco Kroon

Henk Becks
02 augustus 2022

Geen voorstelling is dit theaterseizoen actueler dan Kroon. Tegen de achtergrond van de oorlog in Oekraïne geeft theatergezelschap Het Zuidelijk Toneel bezoekers een kijkje in de complexe en besloten wereld van Defensie. Vanaf september speelt de voorstelling op diverse locaties in Nederland en Theater aan de Parade heeft de primeur. Van donderdag 15 tot en met zondag 18 september is Kroon te zien in het Geniemuseum in Vught. Kaarten voor deze bijzondere voorstelling zijn te koop op website van Theater aan de Parade.     

Geïnspireerd door Marco Kroon 
Theatermaker en acteur Gillis Biesheuvel heeft een fascinatie voor het Nederlandse leger. Hij werd geïnspireerd door Marco Kroon – Ridder in de Militaire Willem-Orde – die “als een Icarus ten hemel steeg en zijn vleugels brandde aan de dagdagelijkse werkelijkheid”. Biesheuvel is gaan nadenken over de positie van het Nederlandse leger: “In tijden van vrede lijken onze strijdkrachten overbodig, bij dreiging moeten ze harder toeslaan.”  
 
Inzicht in de wereld van Defensie 
Biesheuvel en schrijver Dana Linssen hebben Marco Kroon en vele anderen bij Defensie geïnterviewd om zo meer inzicht te krijgen in de complexe en gesloten wereld van Defensie, waarbij overtuiging, eer en landsbelang strijden met het leven van alledag. Het laat een militair zien die zijn sporen heeft verdiend, zijn vergissingen heeft gemaakt en nu een dochter heeft die door pijlsnelle carrière bij Defensie aan de vooravond van iets groots staat. Op de achtergrond is Europa weer betrokken geraakt bij een oorlog. Kroon is een verhaal over de kracht van jonge ambitie tegenover terughoudende ervaring, over inzicht en pijn, passie en blind vertrouwen. Een wereld van rangen en standen, materiaaltekort en materiaalmoeheid, op zoek naar een nieuwe toekomst. Het maakt de complexiteit over de geweldsmonopolie inzichtelijk in een wereld met zoveel tegenstrijdige belangen. 
 
Locatievoorstelling in het Geniemuseum in Vught 
Kroon speelt zich af op een bijzondere locatie, namelijk in het Geniemuseum in Vught, op de door militairen bewoonde Van Brederodekazerne. “Door Kroon op deze locatie te programmeren, wordt het stuk nog ontroerender en actueler dan het al is", aldus Ursel Braaksma, Programmamaker bij Theater aan de Parade. “Van tevoren is het mogelijk om het museum te bezoeken, dat volledig gerund wordt door vrijwilligers die ooit voor Defensie hebben gewerkt. In een speelse regie van Sarah Moeremans komen de verhalen van militairen tot leven en zetten bezoekers aan tot nadenken over de wereld van Defensie.” 
 

‘Kroon’ is van donderdag 15 t/m zondag 18 september te zien in het Geniemuseum in Vught. Een kaartje kost € 22,50. Ga voor meer info & tickets naar: theateraandeparade.nl. Vanaf 12 september tot en met 19 september is ons museum gesloten voor het publiek.

Verdere informatie: website Theater aan de Parade