Algemeen
Officieel is onze naam 'stichting Historische Genieverzameling'. Maar we zijn voornamelijk bekend onder de naam Geniemuseum. De genie is een onderdeel van de Landmacht. Zo heb je ook de de infanterie, de artillerie en de cavalerie.
Geniemuseum
Het Geniemuseum herbergt de geschiedenis van het Regiment Genietroepen en is als sinds 1970 op de Van Brederodekazerne in gebouw K gevestigd. Het Geniemuseum is een museum voor iedereen die geïnteresseerd is in de historie van de krijgsmacht in Nederland en in de techniek. Bezoekers maken kennis met de kleurrijke en roemruchte geschiedenis van het Regiment Genietroepen.
Expositie
In het museum wordt aan de hand van verschillende thema's op een eigentijdse manier een beeld gegeven van de Genie in verleden en heden. Oude uniformen, foto’s van vredesmissies, schaalmodellen en werktuigen geven van de Genietroepen een veelzijdig beeld. Begrijpelijk voor de geïnteresseerde bezoeker maar herkenbaar voor de genist. Na het passeren van een smalle Baileybrug loopt u de buitenexpositie in, het Geniepark. Hier kunnen bezoekers het grote werk bewonderen, zoals bruggen, bunkers, voertuigen, vaartuigen en pontons zijn hier staan opgesteld. U betreedt het gebouw bij het gerenoveerde middendeel, hier bevindt zich de receptie waar u zich meldt. Verder vindt u er de Genie-bibliotheek en de zithoek voor koffie/thee en versnaperingen.
In de gerenoveerde linkervleugel van het museum wordt u door middel van een 7 tal thema’s geïnformeerd over de vele facetten die het Wapen der Genie herbergt. Denk bijvoorbeeld aan ‘Genie en opleidingen’, ‘Genie en Bouwen’, ‘Genie en het Regiment’, etc. Via een banier aan het plafond worden de onderwerpen aangeduid. De presentaties geven een ieder de gelegenheid zowel globaal als indringender kennis te nemen van het thema. Dat kan globaal met de grote afbeeldingen en gedetailleerder met behulp van kleine foto’s en teksten. Tevens wordt elk onderwerp met video ondersteunt. Elk thema is gemonteerd op een stapellichaam – een stalen vakwerkconstructie - die elke genist wel eens ooit in zijn militaire leven heeft gebruikt ter ondersteuning van zijn werk. De rechtervleugel wordtmomenteel gerenoveerd en zal medio 2025 worden heropend.
Het Huis van het Regiment Genietroepen
Het gebouw biedt bovendien onderdak aan de veteranen ontmoetingsruimte “De Brug” en de Traditiekamer, waar de Regimentscommandant en diverse verenigingen en geledingen van het Regiment vergaderen.
Keuken van het concentratiekamp kamp Vught
De kapconstructie van het gebouw herinnert nog aan de tijd dat het in gebruik was als keuken van het concentratiekamp. Tevens kijkt u vanuit de middenvleugel uit op de voormalige appelplaats van het concentratiekamp. Een grote foto in de hal van het gebouw herinnert hieraan. Voor meer informatie over deze periode wordt de bezoeker doorverwezen naar het Nationaal Monument Kamp Vught, een instelling met een indrukwekkende expositie over deze droeve en beladen periode.
Tenslotte
Het Geniemuseum is een 'must' voor oud-genisten, maar ook voor iedereen die belangstelling heeft voor de krijgsmacht. De rijke geschiedenis en de getoonde technieken maken een bezoek aan ons zeer de moeite waard. Er is van alles te zien en te ontdekken in het Geniemuseum.