Nieuws

Archief
 • 80 jaar bevrijding, de Vliedberg in Vlijmen

  De Caleidoscoop, de multifunctionele accommodatie in Vlijmen heeft een project gehad in het kader van 80 jaren bevrijding. Heel nuttig. Als je met kinderen herdenkt, leer je ze aan bepaalde feiten denken. Ons museum verleende medewerking in de vorm van de M113, pantser personeelsvoertuig. Chauffeur, bijrijder en begeleider hartelijk bedankt.

  door: Henk Becks op 10 juli

  Lees meer
 • Expositie UNPROFOR

  Een bijzondere tentoonstelling die u diepgaande inzichten biedt in de rol en ervaringen van Nederlandse genisten tijdens de VN-vredesmacht in de jaren negentig.

  Lees meer
 • Foto's scannen en beschrijven

  VRIJWILLIGERS GEZOCHT  
  In ons Geniemuseum worden allerlei zaken verzameld, die betrekking hebben op het Regiment Genietroepen. De bedoeling is, dat alle voorwerpen, variërend van foto tot omvangrijke zaken, worden geregistreerd in een geautomatiseerd systeem, ADLIB/ AXIEL. 
  Van de voorwerpen worden foto's gemaakt en dan met een beschrijving opgenomen in onze databank.Foto's en tekeningen moeten eerst gescand worden en kunnen dan worden beschreven in ons digitaal kaartensysteem. Vooral voor deze laatst vermelde werkzaamheden zoeken wij nog enthousiaste mensen, die ons een of meerdere dagdelen per week willen helpen om die klus te klaren.

  door: Henk Becks op 05 mei

  Lees meer
 • Wateroverlast

  Wateroverlast. Bijna iedereen in Nederland begint het als "last" te ervaren. Ook het Geniemuseum (een gebouw uit 1942) wordt geplaagd door grondwater, dat door de keldervloer en door de ondergrondse muren naar binnen komt. Heel veel spullen zijn verhuisd of op een hogere plek gezet. Kleding is verhuisd naar een zolder om te voorkomen, dat het gaat schimmelen. Noem maar op. Een helse klus. En niet te vergeten: elke dag waterzuigen met een grote "stofzuiger". Uur na uur, na uur. Dank aan alle vrijwilligers, die elke dag weer kwamen opdraven.

  door: Henk Becks op 06 januari

  Lees meer
 • E-mailadres gewijzigd

  Met ingang van 03 januari is ons e-mailadres gewijzigd. Het nieuwe adres is: info@geniemuseum.nl

  door: Henk Becks op 04 januari

  Lees meer
 • Kaarsjesavond 2024

  KAARSJESAVOND 2024
  Op kerstavond zullen er door heel Nederland en in omliggende landen weer lichtjes op de oorlogsgraven en monumenten worden geplaatst. Dit jaar branden er voor het eerst lichtjes bij het Geniemonument op de Van Brederodekazerne en bij de monumenten en het strooiveld in de herdenkingstuin van het Geniemuseum. Twee vrijwilligers van het museum en het regiment plaatsten op 24 december om 17.00 uur de lichtjes.

  door: Henk Becks op 24 december

  Lees meer
 • Vrijwilligers voor museumboot RV 29

  Wie wil er mee varen op ons museumschip, de RV 29. We zijn op zoek naar enthousiaste vrijwilligers. Er zijn tal van werkzaamheden te verrichten. Heeft u een groot vaarbewijs?? Ook dan bent u van harte welkom als schipper. Belangstellenden mogen een e-mail sturen naar Geniemuseum@icloud.com.

  door: Henk Becks op 05 december

  Lees meer
 • Flessenscheepjes

  Zaterdagmiddag 18 november was het Geniemuseum het middelpunt van Flessenscheepjes. De bijeenkomst was druk bezocht. Het is verbazingwekkend hoe de hobbyisten de diverse diorama's verwerkt krijgen in een fles. Bijgaand enkele foto van die kunstwerken. De foto's zijn gemaakt door onze vrijwilliger Twan Kusters.

  door: Henk Becks op 23 november

  Lees meer
 • Flessenbootjes

  Wilt u weten hoe bootjes in een fles komen? Kom dan zaterdagmiddag 18 november   tussen half twee en vier uur naar het Geniemuseum. Parkeergelegenheid 250 meter voorbij het museum aan de rechter zijde.

  Lees meer
 • Flessenbootjes

  Wilt u weten hoe bootjes in een fles komen? Kom dan zaterdagmiddag 18 november   tussen half twee en vier uur naar het Geniemuseum. Parkeergelegenheid 250 meter voorbij het museum aan de recbter zijde.

  Lees meer
 • Uit met autisme

  Onlangs is ons museum bezocht door iemand, die musea en andere instellingen beoordeeld, of de accommodaties en exposities geschikt zijn voor mensen met autisme. Onderstaand de recensie.

  door: Henk Becks op 18 september

  Lees meer
 • RV29 in Cuijk, 18-21 juli 2023

  Geheel conform de tradities heeft de RV 29 in de Vierdaagse week een bezoek gebracht aan Cuijk. Veel bezoekers hebben daar het bergings- en opleidingschip bezocht en bewonderd. Complimenten voor de vrijwilligers, die er voor zorgen, dat het schip er steeds pico bello uit ziet. 

  door: Henk Becks op 26 juli

  Lees meer
 • Opmaken van de medailles

  Vanaf heden, 29 juni, kunnen militairen hun medailles bij het museum inleveren. De firma BOVOMED zal de medailles ophalen, opmaken en weer terug brengen in het museum. In het museum zijn formulieren aanwezig, die door de houder van de medailles moeten worden ingevuld, als bewijs van afdracht.

  door: Henk Becks op 29 juni

  Lees meer
 • Boslaan gedeeltelijk afgesloten.

  De gemeente Vught gaat de Boslaan reconstrueren. Hierdoor is het gedeelte tussen de kruising met de N65 en de kruising met de Loonse Baan niet te gebruiken. U kunt gebruik maken van de Postweg en Loonse Baan. Tijdens de bouwvakvakantie (zaterdag 29 juli tot en met z0ndag 20 augustus) is het wegvak wel berijdbaar.

  door: Henk Becks op 28 mei

  Lees meer
 • Speciale bieren uitverkocht

  Beste Genisten en andere geïnteresseerden in de speciaal bieren ter gelegenheid van het 275 jarig bestaan van het regiment. De speciale bieren zijn op dit moment niet meer leverbaar. Het gaat nog enkele maanden duren voordat we weer nieuwe voorraad krijgen. Onze welgemeende excuses. Er zijn problemen bij de brouwer. We zullen u via onze webiste en via Facebook op de hoogte stellen wanneer we weer voldoende voorraad hebben.

  door: Henk Becks op 23 mei

  Lees meer
 • Het vaandel van het Regiment Genietroepen

  Voor het regiment is het vaandel het belangrijkste symbool. Vroeger was het een herkenningspunt voor de manschappen in de strijd. Tegenwoordig heeft het vaandel vooral een ceremoniële functie. Het vaandel vormde het middelpunt van een regiment. Waar het vaandel was, daar was ook de regimentscommandant. Het groeide uit tot het belangrijkste symbool van het regiment. Het vaandel stond voor eer, saamhorigheid en trouw. Verlies van het vaandel was een schande. De verovering van een vijandelijk vaandel gold als een overwinning. Aan de vaandels en de standaarden van de Nederlandse krijgsmacht kunnen opschriften worden toegekend. Deze herinneren aan krijgsverrichtingen waarbij een regiment of korps zich in het gevecht heeft onderscheiden.

  door: Henk Becks op 19 mei

  Lees meer
 • Boek 275 jaar Regiment Genietroepen

  Het regiment Genietroepen bestaat 275 jaar. Ter gelegenheid hiervan is een prachtig boek samengesteld. Het boek beschrijft de historie van het regiment en is gelardeerd met veel prachtige foto's en andere illustraties. Tegen betaling van € 27,50 kunt u het boek afhelen in de winkel van het Geniemuseum. Het museum is geopend op dinsdag, woensdag en donderdag (NIET op Hemelsvaartdag).

  door: Henk Becks op 16 mei

  Lees meer
 • De eerste vitrines worden opgebouwd in de vernieuwde vleugel

  Gisteren zijn de eerste elementen van de nieuwe vitrines geplaatst in de vernieuwde rechtse vleugel. Er zal nog veel water door de Maas stromen, voordat alle museumstukken weer een plaatsje hebben gevonden. Hartelijk dank aan de vrijwilligers, die hieraan hebben meegewerkt.

  door: Henk Becks op 09 mei

  Lees meer
 • Linoleumvloer is gelegd

  De afgelopen week (24-28 april) is in de rechtse vleugel de linoleumvloer gelegd. Ook zijn de plinten geplaatst. Weer een grote stap dichter bij het eindresultaat.

  door: Henk Becks op 30 april

  Lees meer
 • Koninklijke onderscheiding vrijwilliger Gerard van Bakel

  Geniemuseum vrijwilliger Gerard van Bakel dacht vandaag naar België te gaan voor een 15 jarig jubileum van zijn zoon die daar werkzaam is. Zijne Majesteit de Koning dacht daar anders over en zo belandde Gerard vanmorgen niet in België maar in het Gemeentehuis van Vught alwaar hij uit handen van burgemeester van den Mortel een Koninklijke onderscheiding ontving, Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

  door: Henk Becks op 26 april

  Lees meer
 • Gezamenlijk vitrines schilderen

  De afgelopen week is een aantal vrijwilligers actief geweest met het schuren en schilderen van de vitrines, die straks in de vernieuwde rechtse vleugel zullen worden geplaatst. Er werd gezellig gewerkt. Een aantal vrijwilligers heeft veel opgestoken op het gebied van schilderen.

  door: Henk Becks op 23 april

  Lees meer
 • Snelheid is balans, vandaag staan we stil

  Ladici – BiH, 11 februari 1997. Die dag kwamen Ronald Wind en Chris van der Linden om het leven, en raakten zes collega’s (zwaar) gewond. “26 jaar geleden tijdens SFOR 1. Het lijkt zo lang geleden, maar voor sommigen is het er nog elke dag. Goed dat we hier weer bij elkaar zijn,” aldus de regimentsadjudant, die na zijn speech twee regimentsboeketten legde. Zijn gebruikelijke toost liet de ra aan Chris’ en Ronalds maten, die jaarlijks bij het Ladici-monument met de lijfdrank van 41 Pagncie/41 Brigpagncie herdenken. Opdat wij leven in hun eeuwige stilte. Sodeju!

  door: Ruud van de Linde op 11 februari

  Lees meer
 • Museumweekeinde 01 en 02 april 2023

  Reserveer alvast in uw agenda. Museumweekeinde zaterdag 01 en zondag 02 april. Met medewerking van diverse groepen re-enacters. Voor meer informatie lees onderstaand bericht.

  door: Henk Becks op 01 februari

  Lees meer
 • Jubileum mouwembleem

  Vanwege het 275 jarig bestaan van het Regiment Genietroepen is een speciaal jubileum mouwembleem ontworpen. Deze worden verkocht via het Geniemuseum. Helaas zijn we op dit moment door onze voorraad heen. Een nieuwe voorraad is besteld. Degenen, die al besteld hadden vragen wij even om geduld.

  door: Henk Becks op 31 januari

  Lees meer
 • Nieuw telefoonnummer Geniemuseum

  Geachte bezoekers, ons museum heeft sinds kort een nieuw telefoonnummer. Telefonisch zijn we op dinsdag, woensdag en donderdag tussen 10.00 en 16.00 uur bereikbaar op nummer:  0889-599609

  door: Henk Becks op 12 januari

  Lees meer
 • Polyboot 276 weer thuis

  De polyboot 276 is eindelijk weer terug bij het Engelense Gat. Het heeft even geduurd, maar de boot is weer in topconditie. Bijgaand enkele foto's over de reis terug naar "Hedel".
  door: Henk Becks op 08 december

  Lees meer
 • Nieuwe aanwinst

  De voormalige commandant Strijdkrachten, generaal T.A. Middendorp heeft een schenking gedaan aan de Historische Verzameling Genie (beter bekend als Geniemuseum) . Onderstaand de foto's van een desert jas. Het jasje maakt onderdeel uit van een compleet gevechtstenue, inclusief de schoenen. Dit is een mooie aanvulling op onze collectie.

  door: Henk Becks op 06 december

  Lees meer
 • Sluiting wegens feestdagen

  Wegens de Kerstdagen en de jaarwisseling is ons museum gesloten van 23 december 2022 tot en met 09 januari 2023. Vanaf dinsdag  10 januari bent u weer van harte welkom.

  door: Henk Becks op 29 november

  Lees meer
 • Bloemen bij Ladice-monument

  Opperwachtmeester Peter Oors, is in 1997 in Bosnië gestationeerd geweest. In Novi Trafnic. Tijdens zijn uitzending is hij ambtshalve betrokken geweest bij het ongeval met het ypr voertuig waarbij Ronald Wind en Chris van der Linden om het leven kwamen. Later is in Ladice een monument geplaatst ter herdenking van de omgekomen kameraden. Opperwachtmeester Oors had zich voorgenomen om er nog eens bloemen te gaan leggen. Daar is door omstandigheden niets meer van gekomen. Op 13 november 2019 is Peter Oors overleden. Op zijn sterfdag hebben zijn weduwe Coby en hun dochters de wens van Peter alsnog kunnen realiseren.

  door: Henk Becks op 13 november

  Lees meer
 • Tweede anker uit Tiel

  Vanochtend is een tweede exemplaar aangekomen van een anker, dat in Tiel is gebruikt voor het verankeren van een pontonbrug. Dit exemplaar komt te liggen naast zijn broertje in de Genietuin.

  door: Henk Becks op 07 november

  Lees meer
 • Verkeersoverlast Lunettenlaan

  In week 45 is er veel aanvoer van materialen voor de parkeergarage. Dit leidt helaas tot hinder voor auto- en busverkeer. Bezoek je ons museum vanaf 7 november, houdt dan rekening met enige wachttijd voor je kunt parkeren of vertrekken. Naar verwachting is de ruwbouw van de garage eind 2022 gereed. De oplevering wordt begin 2023 verwacht.

  door: Henk Becks op 01 november

  Lees meer
 • Galatenue Fortificatiën

  Donderdag 20 oktober heeft Wout Heyman, namens ons museum, een galatenue in ontvangst genomen van de kinderen Wuijckhuijse. Hun vader (geboren 20 oktober 1915; met FLO in 1974 in de rang van Groot-majoor), is in zijn werkzame leven actief geweest bij het onderdeel Fortificatiën van de Genie. Ons museum is zeer vereerd met deze schenking.

  door: Henk Becks op 24 oktober

  Lees meer
 • ATB-Leyetocht

                                                                                       

  door: Henk Becks op 28 juni

  Lees meer
 • In juli en augustus zondags geopend

  In de maanden juli en augustus is ons museum ook op zondag geopend van 12.00 uur tot 16.00 uur. Houders van een veteranenpas, post-actievenpas, defensiepas of museumkaart hebben gratis toegang. Ook zal de Koude oorlogbunker speciaal voor het publiek geopend zijn.
   

  door: Henk Becks op 21 juni

  Lees meer
 • Nieuwe aanwinst: tableau afscheid CC 105

  Op dinsdag 7 juni 2022 heeft majoor bd Joost Michielsen een tableau overhandigd aan het bestuur van het Geniemuseum. Joost heeft dit gekregen van de toenmalige commandant 101 Geniebataljon E. Caelen, ter gelegenheid van zijn afscheid als commandant 105 Brugcompagnie op 3 september 2012.

  door: Henk Becks op 14 juni

  Lees meer