Educatie

Genie Museum Educatief

Speurtocht binnen is een fotospeurtocht voor kinderen en evt. hun ouders. Deze fotospeurtocht is van de collectie binnen die je door de 6 onderdelen van de Genie leidt. Je zoekt het voorwerp dat op de foto staat en beantwoord de meerkeuzevraag die daar bij staat.
Leeftijd vanaf 6 jaar met begeleiding of vanaf 9 jaar zelfstandig.
Duur ca. 30 minuten.

Speurtocht buiten is een fotospeurtocht voor kinderen en evt. hun ouders. Deze fotospeurtocht is van het geniepark. Je zoekt het voorwerp dat op de foto staat en beantwoord de meerkeuzevraag die daar bij staat.
Leeftijd vanaf 6 jaar met begeleiding of vanaf 9 jaar zelfstandig.
Duur ca. 30 minuten.

Geniemuseum Highlights is een speurtocht voor alle leeftijden. Je speurt naar het genie-embleem dat bij diverse bijzondere voorwerpen staat. Je komt in het moderne deel, het oude deel en buiten. Bij ieder deel wordt 1 vraag gesteld.
Leeftijd vanaf 4 jaar met begeleiding of vanaf 9 jaar zelfstandig. Ook voor volwassenen.
Duur ca. 45 minuten.

Scholen

Lespakket “Ieder kind is een genie”
In dit lespakket wordt ingezoomd op constructies, met name op bouwconstructies. Door toepassing van de didactiek van het ontwerpend leren gaan kinderen aan de slag met het ontwerpen en bouwen van verschillende constructies. De activiteiten bieden de mogelijkheid om te kijken welke bèta-talenten terug te zien zijn bij kinderen en waar de kinderen behoefte aan hebben met betrekking tot deze talenten.

Ieder kind is een genie is een fotospeurtocht voor kinderen die hoort bij het lespakket “ieder kind is een genie”. Deze fotospeurtocht is te maken zonder dat de lesbrief uitgevoerd is. De fotospeurtocht is zowel binnen als buiten en richt zich op genisten en techniek.
Leeftijd (alleen speuren) vanaf 6 jaar met begeleiding of vanaf 9 jaar zelfstandig.
Duur ca. 30 minuten.

De activiteiten Bruggen bouwen en De uitkijkpost dienen als voorbereiding van een bezoek aan het Geniemuseum in Vught. Tijdens een excursie naar het museum kunnen kinderen de speurtocht (strong>Ieder kind is een genie afleggen waarbij zij kennismaken met techniek in het Geniemuseum. Na een bezoek gebracht te hebben in het museum wordt de lessenreeks afgesloten met de activiteit Het kampement.
Leeftijd: groep 6 t/m 8 basisschool
Duur twee lessen van 60 minuten en één les van 120 minuten. En evt. de speurtocht in het museum.

Het Genie Museum is een serie van 7 opdrachten over onderwerpen die in het museum te vinden zijn:

 • Genie en de inzet voor vrede;
 • Hollandse Waterlinie;
 • hulpverlening bij de watersnoodramp 1953;
 • nucleair biologisch en chemische oorlogsvoering;
 • op en over het water;
 • kampkeuken
 • en het geniepark.

Ter voorbereiding kijkt men in de klas naar enkele filmpjes. De leerkracht kiest welke en hoeveel opdrachten ieder groepje uitvoert. Het bespreken/nakijken van de opdrachten gebeurt in de klas.

De opdrachten worden in groepjes van max 6 kinderen en 1 begeleider gedaan.
Leeftijd: groep 6 t/m 8 basisschool en klas 1 middelbare school.
Duur 15-20 minuten per opdracht.

Uiteraard kunnen de speurtochten, zoals de "Speurtocht binnen", ook door scholen gebruikt worden om het museum te verkennen.

Nog in ontwikkeling

Speurtocht historie en bunker is voor kinderen en volwassenen. De  fotospeurtocht gaat door het oude deel van het museum en de bunker. Je zoekt het voorwerp dat op de foto staat en beantwoord enkele vragen. In de bunker krijg informatie over de wat er op de foto’s staat.
Leeftijd: vanaf 6 jaar
Duur ca. 40 minuten.

Kinderfeest: Kinderen kunnen evt. onder begeleiding alle van de bovenstaande speurtochten doen. Er zijn twee kisten met militaire kleding (niet speciaal kindermaten) die de kinderen mogen gebruiken en er is camouflage-schmink.  Men is vrij eigen drinken en eten te nuttigen in de ontvangsthal en buiten. Koffie/thee is gratis voor de volwassenen. Let op er mag geen verstoppertje gespeeld worden en niet op voorwerpen worden geklommen. In de museumwinkel zijn leuke legerspulletjes te koop. Ieder kind krijgt bij inleveren van een speurtocht een geniepen en een sticker (mits voorradig).

kleuren

Kleurplaten

 • Hieronder zie je een aantal militaire attributen staan.
 • Als je daar op klikt, dan zie je een afbeelding verschijnen.
 • Klik met de rechter muistoets op de afbeelding en print de afbeelding.
 • Je heb nu een mooie zwart-wit afbeelding, die je kunt inkleuren naar eigen smaak.

bwg_shortcode.png
Download alle kleurplaten