Kids

Welkom!

Namens het Geniemuseum verwelkomen we jou op de ‘Kids’-pagina van onze museumsite. We hebben geprobeerd voor iedereen wat leuks te bedenken. Van een kleurplaat tot aan de werking van een motor toe. Mocht jou iets aanspreken, kom dan eens langs in ons museum om nog meer te leren. En vergeet dan niet je klas mee te nemen. Of je familie. Ga een speurtocht doen (zie hiervoor onze ‘Educatie’-pagina). Het kan allemaal. Je bent van harte welkom!

Kleurplaat

Vind je kleuren leuk? Dan is deze kleurplaat voor jou. Door op het plaatje te klikken, komt hij naar jou toe. Kom je er zelf niet uit, vraag dan je vader, moeder of iemand anders of ze je hierbij willen helpen.

Is het allemaal gelukt? Heb jij je tekening ingekleurd en ben je tevreden met het resultaat? Dan mag je deze meenemen en inleveren bij de balie van het Geniemuseum. Vergeet niet je naam en leeftijd erop te zetten. Jouw tekening krijgt dan een plekje bij ons in de centrale hal. Kan je niet komen? Stuur deze dan in een envelop op naar het Geniemuseum. Vermeld wel duidelijk op de envelop KLEURPLAAT. 

Opmerking voor ouders of verzorgers: de omvang van de kleurplaat is standaard A4-formaat. Het PDF-bestand is vanaf onze server virusvrij. Verzending van de kleurplaat kan alleen fysiek per post. Kosten hiervoor zijn voor eigen rekening tegen de geldende tarieven van Post.nl. Voor het postadres van het Geniemuseum, zie de link contact. Er is geen kleurwedstrijd aan verbonden.

De platte knoop

Bij de genie moet jij je knopen kennen. En dat zijn er best veel. In het Geniemuseum kunt je zien hoeveel knopen er allemaal wel niet zijn. Het is erg belangrijk dat je als genist ze allemaal weet, want soms hangt letterlijk je leven ervan af. Wil jij het ook eens proberen? Dan beginnen we gemakkelijk en wel met de zogenaamde platte knoop. Pak een stuk(je) touw en volg de instructies in de video hieronder. Het gaat je vast lukken. Veel succes!

Instructievideo ‘platte knoop’. Bron: EdioVisualEducation (licentie onbekend)

Vaandel

Een vaandel is een soort vlag, die door een militaire eenheid wordt gedragen. Het vertegenwoordigt de eer, geschiedenis en tradities van die eenheid. Vaak is het vaandel versierd met symbolen en kleuren die belangrijk zijn voor de eenheid. Het Regiment Genietroepen is ook een eenheid. Het is een groep militairen in het leger, die gespecialiseerd zijn in bouwwerkzaamheden en technische taken. Ze helpen bij het bouwen van bruggen, wegen, kampen en andere constructies die nodig zijn voor militaire operaties. Ze zijn als de ingenieurs van het leger!

Het vaandel van het Regiment Genietroepen ligt in het Geniemuseum en kun je daar in het echt bekijken. In de volgende uitlegvideo wordt jou verteld waarom er allerlei plaatsnamen, landen en jaartallen op het vaandel staan vermeld.

Uitlegvideo ontstaansgeschiedenis van het vaandel van het Regiment Genietroepen. Bron: Ficant (in opdracht van het Regiment Genietroepen)

Hoe werkt de motor van het pantservoertuig M113A1?

Het pantservoertuig M113A1 heeft een tweetaktmotor van 215 pk en is heel krachtig! Deze motor, de Detroit Engine Division GMC 6V-53, heeft zes cilinders en werkt op diesel.

De motor werkt in twee stappen: de verbranding en de uitlaat. Er wordt hierbij eerst brandstof en lucht aangezogen, waarna het mengsel wordt samengeperst en ontstoken door een vonk of compressie. De explosie duwt daarna de zuigers naar beneden, wat de krukas laat draaien. De motor van een M113A1 heeft een speciaal onderdeel, namelijk een ‘Roots blower’ (een soort mechanisch aangedreven turbo), dat helpt om meer lucht in de cilinders te krijgen. Meer lucht zorgt ervoor, dat de brandstof beter verbrandt, waardoor de motor nog meer kracht kan leveren.

                                  

Doorsnede van een cilinder van de motor van een M113A1. De ‘Roots blower’ aan de linkerkant valt duidelijk op. Ontwerp: Mliue 92 (licentie: Creative Commons)

Bij de M113A1 zit de motor aan de voorkant, verborgen onder een grote klep. Foto: G. Kivits

De cilinders zijn gerangschikt in een V-vorm, wat betekent dat drie cilinders aan elke kant van de motor zitten, waardoor de motor compacter en lichter is. Dieselmotoren gebruiken dieselbrandstof, wat efficiënter is en meer energie levert dan benzine. Ze hebben geen bougies, zoals benzinemotoren, maar gebruiken hoge compressie om de brandstof te ontsteken. Dit maakt ze zeer krachtig en betrouwbaar.

Het geluid van een tweetaktmotor is meestal luider en anders dan dat van een viertaktmotor.